[寫真] 林凱欣穿薄紗 台中合歡山零度拍寫真

有翻版賈曉晨之稱的林凱欣Elizabeth 於2017年推出首本個人純影集Imaginative。幾年前她已經有意計劃推出寫真集,於是努力減肥減咗廿幾磅,終於不負眾人所望,推出寫真集。

林凱欣寫真集以旅遊為主題,她選台灣的台中,繁華的都市中帶有民族色彩,在台中很多香港人熟悉是阿里山,但她就喜歡合歡山,是她夢寐以求的拍攝場地。
合歡山位於海拔4700公尺,她說:「我真係估唔到11月中當日去到合歡山時,會係落雨同埋好大風,氣溫仲要得零度。我形容果種要叫做冰雨!果日要影三個造型,兩套裸紗同一個印第安造型。在這種惡劣的情況下又濕又凍,我重要係山崖邊拍一個景,着住高踭鞋行到山邊嘅時候,因為地面的草好濕滑,我爭D差錯腳跌落山。我好大力咁樣抓住棵樹,好彩冇乜大問題只係扭傷咗隻腳。再這嚴寒的天氣下,用了幾小時時間順利完成拍攝三個造型。」

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。 STARSHK 總監, 星雨文化 董事, 藝人及名人管理, 項目:OTO 平台Artist-HK,活動統籌,