Anson Lo 感激粉絲會長期應援 與Stephy合唱《他不准我哭》贈神徒

現正於台灣準備拍台劇的Anson [email protected](盧瀚霆),在離港之前曾邀鄧麗欣(Stephy)拍攝短片,他除了親自下廚煮幾味讓Stephy品嚐外,二人更合唱了《他不准我哭》贈神徒。

Anson Lo自小已是Stephy的忠粉,加上早前二人合作劇集《男排女將》而變得熟絡,所以Anson Lo特別邀請對方合作拍片,而且更親自下廚,為Stephy準備了一頓燭光晚餐,菜色包括:清炒西蘭花、西檸軟雞及香煎比目魚,而這些都是Anson近排比較喜歡吃及比較拿手的菜色。Anson Lo為確保菜色品質,除了事前向工作人員查問Stephy的飲食喜好及親自選購食材外,他於前一晚更向盧媽媽請教下廚秘技,務求讓Stephy吃得開心又放心。Stephy試過Anson Lo的手勢後,都大讚西檸軟雞好味。


對於今次與Stephy合作拍片,Anson Lo表示意義重大,他解釋道:「由細到大都好鍾意Stephy,而經歷拍攝《男排女將》幾個月後,我對佢嘅認識亦加深咗:一開始形象冷酷,到親身接觸後發現係好活潑好平易近人,係一個好大嘅轉變,所以先敢邀請佢一齊玩兼唱吓歌。」除了煮幾味給Stephy品嚐外,二人又合唱了Stephy的《他不准我哭》,而這歌對Anson Lo來說也別具意義,他說:「呢首係Stephy嘅第二首Solo歌,咁啱我最近嘅新歌《Burn Out》亦係我嘅第二首作品,所以可以同Stephy一齊演繹〈他不准我哭〉係好大嘅緣份。」Anson Lo又透露,他為〈Burn Out〉填詞時,亦有不停聽Stephy的歌曲作參考,他說:「我寫〈Burn Out〉時正值拍攝《男排女將》,所以都不時拎Stephy嘅歌嚟聽,又上網Search佢嘅資料想了解佢更多,然後就發覺Stephy歷年嚟都不斷創作,填咗好多作品,所以都鼓勵到我今次有信心去填〈Burn Out〉嘅歌詞,擔任住一個好大嘅鼓勵角色。」其實在拍攝期間,Stephy亦親身鼓勵Anson Lo,令Anson Lo十分感動。

除了得到Stephy的鼓勵,Anson Lo的 AnsonLohontingFansclub 也對偶像十分支持,自出道至今的應援活動可謂一浪接一浪,繼過去的手幅、布公仔、防疫禮品包、戶外大電視廣告及海底隧道口廣告後,在今次《Burn Out》的應援活動中,Fans Club特別大規模地包下129幅巴士站電子廣告板,又在社交網絡上買廣告,甚至製作香薰蠟燭禮品包派發,好讓更多人透過不同渠道認識Anson Lo的新歌。對於神徒們的支持,Anson Lo說道:「實在十分感激fans club為我做咗咁多嘢,其實大家聽我首歌我已經好開心,但佢哋仲要做咁多應援物嚟支持我,實在好感動。」

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。