何展睿處男新碟售罄,感謝樂迷及「靈感單車」

唱作歌手何展睿(Steve)剛推出新歌《動人的眼淚》、首張創作EP《愛情六重奏上集》、更完成新碟發佈音樂會。於逆市中出盡力的他表示:「新歌同專輯其實一早已經籌備,自己一向迎難而上,唔可以因為疫情而令自己所有計劃取消,面對逆境最重要係自己既心境,要健康積極面對,所以完成呢個大project,都準備好整新歌!」

講到處男專輯大賣,他説:「因為知道呢個市道出碟係好困難既事,所以自己唯有用多啲心思係專輯內容上,比買我碟既粉絲感覺到我隻碟特別,唔單只得歌,仲有五官六覺享受。好彩得到支持,第一批碟未上市就已經內部賣曬,要即刻加印第二版推出,我都非常感動!」

而Steve透露專輯大賣除了感謝朋友粉絲支持外,音樂創作更要多謝他的「靈感單車」。他笑指年頭疫情開始便購入一部單車,取代乘搭交通工具之餘,又可當作做運動,強身健體。但原來短短半年,這部神奇單車帶給他很多特別的經歷,好壞參半,他謂:「呢部單車,非常特別,試過踩單車期間炒車、又試過踩單車時諗音樂太入神,跌咗個銀包、單車坐墊比人整爛等,個個都叫我揼咗部單車,但每次踩單車都會帶俾我好多創作靈感,作歌作詞遇到樽頸位時,踩一踩就有靈感,非常神奇!所以儘管單車傷痕纍纍,都唔會唔要佢!」

此外,他更自嘲自己對音樂過分入神,導致經常發生「大懵」事情:有一次踩單車期間不慎跌銀包,當刻嚇到失魂,因為銀包除了有現金還有信用卡等重要物品,絕望之際收到電話,原來有位「路不拾遺」的伯伯在銀包中找到香港作曲家及作詞家協會的會員卡,致電給協會再轉折找到他。這次「大懵」經歷讓他知道社會上還有很多好人,故此他除了致電感謝外,更親自送上自己專輯,以表謝意。並笑言好人有好報,要繼續為社會作出貢獻。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。