胡杏兒出席全球唯一大熊貓三胞胎一周歲慶典

ZDSC02419

昨日(29日),在廣州長隆野生動物世界方舟劇場,胡杏兒及到場的 4000多名現場觀眾及媒體一起見證三胞胎迎來一周歲。姐姐“萌萌”比較安靜巧,喜歡獨處;二弟“帥帥”性格比較張揚,頑皮膽小,喜歡爭寵;三弟“酷酷”比較憨厚老實,喜歡玩鬧。

記者:Winnie Chiu

DSC02550

身為代言人之一的杏兒,就坦言今次是她首次親睹大熊貓三胞胎真面目:「之前做嘢冇同熊貓接觸,我係負責猩猩嗰邊,今次見到佢哋覺得好得意。(冇得掂好失望?)係囉,我好想呀,但都係為咗保護佢哋。」更自爆自己在後台求摸大熊貓,但不獲准,又指三胞胎是自然妢娩,非人工受孕,非常難得。

DSC02376

首先是熊貓三胞胎的“朋友們”,長臂猿、犀鳥、金剛鸚鵡、大像等都紛紛到場為熊貓三胞胎送上生日祝福產,場面十分震撼,現場掌聲歡呼此起彼伏。接著還放了三胞胎成長紀錄片,長隆集團領導及國家林業局致辭,送禮品。宣布與金鷹卡通合作拍攝《爸爸去哪兒3之熊貓三寶歷險記》動畫片\海報。

DSC02372

之後是各明星的VCR紛紛向三胞胎“萌萌”“帥帥”“酷酷”生日祝福。胡杏兒出場為三胞胎拉上開心無比的生日慶典開始。

DSC02456

由奶媽及工作人員帶三胞胎熊貓出場,三胞胎各有各走,各有各玩。

DSC02592

記者恭喜最近屢傳婚訊的杏兒,她聞言即笑謂:「恭喜我有三胞胎呀?」記者就表示她再被指嫁杏有期,她否認之餘更指一切以本人公布作準:「好多傳聞話我去英國結婚,點解有啲咁嘅事我唔知,不過現階段我冇嘢宣布。」

DSC02565

但係前排有報道話杏兒將會豪貼200萬包辦童話式婚禮,杏兒話呢個都唔係事實,童話式唔係佢想要嘅嘢,所以唔會講太多。不過問到佢如果將來結婚會唔會幫手畀啲錢?杏兒話:「呢啲我唔理喇,我梗係蹺埋雙手,如果有人娶我梗係人哋畀喇,呢啲係誠意。」佢仲話自己唔會要童話式求婚儀式方面,杏兒話:「未發生喎,我唔知呀,我覺得誠意最緊要。」

DSC02590

談到最近杏兒在微博中透露自己首次為父母下廚,問她是否為嫁人做準備?她笑謂:「我呢啲年齡練嚇差唔多架喇,都要學嚇呢啲嘢,唔係生活會好乏味。」至於講到林夏薇最近秘密閃婚,她就表示自己非常佩服對方:「呃到你哋真係好犀利,過程咁保密,一定要好多功夫,好辛苦。」問她會否效法林夏薇秘密出嫁?她就指自己不會:「咁辛苦喎,為咗件咁開心嘅事。」又指將來婚禮會尊重另一半的意願。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。