主播陳炳銓卓别靈 Look 夜遊花市被鬧似撞鬼


與丘凱敏一同主持 “女皇駕到” 的 NowTV 節目主持陳炳銓 (Danny) 爲配合4月上演的自編自導自演《玩死卓别靈2》舞台劇,日前特意一身黑色打扮成已故巨星差利卓別靈到維園逛年宵宣傳。

由於扮得太神似,惹來甚多途人圍觀拍照。Danny笑説:“真係無諗到新年流流大家都唔怕我化晒妝,著到黑蚊蚊咁,都要圍住影相。不過頭先真係嚇到一位太太:佢買買下嘢一抬頭見到我企係隔離,尖叫咗聲大叫“撞鬼”,搞到我都唔好意思!”

被問到為何會挑選扮演卓別靈,Danny說除了因為欣賞他的演技外,更因大家擁有相近的童年背景而得到啟發:“其實我同差利的童年好相似,大家都係經歷過單親家庭,和細細個就要被逼成熟的經歷。在香港好多人都好似戲裡的卓別靈咁,每天要嬉皮笑臉做人;但其實我們要先學懂開放自己接觸其他人,才能夠釋放心裡面的壓力和不快。”

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。