混血男子組合「OneUp」樂壇搶灘 Bronny認係Yanny迷 Oscar冧爆雲浩影

《全民造星V》去年落幕,當中憑超高顏值備受外界關注的中英混血兒Bronny賀邦與Oscar方智弘,宣布以二人男子組合「OneUp」正式出道,他們首支派台歌《Ten Outta Ten》亦剛剛推出,為進軍樂壇打響頭炮!新歌以愛情為主題,講述男方對女方愛得極致,現實中,二人同樣曾經愛得真摯,不過提到心中女神,Bronny直言曾為Yanny陳穎欣著迷,沉醉做追星族!


兩位型男Bronny與Oscar在歌曲《Ten Outta Ten》MV中,化身深情王子,義無反顧地去愛及守護MV女主角,拍攝期間雖然時晴時雨,但無損他們首次以組合拍MV的亢奮心情,不過其中一幕,導演要求二人到6米高「懸崖」取景時,Bronny竟嚇到舉手投降,Bronny指:「導演話要站邊啲,我即刻舉手話搞唔掂,我畏高,坐喺度都感受到高度,何況要企高,之後導演話OKOK,Oscar頂替,希望嚟緊所有工作,有關高嘅嘢都由Oscar做。」

推歌必有Hip Hop元素

新歌以愛情為主題,Oscar自爆初戀亦曾好像歌曲故事般,不顧一切地愛對方:「故事好切合我嘅初戀,對對方可以話係一見鍾情,無論對方做咩,自己都會義無反顧地去愛。」說到二人心目中的Dream Girl,Bronny坦言喜歡本地女仔,喜歡性格表裡一致、儍大姐感覺:「以前我好鍾意Yanny,曾經都沉迷過追星,對佢有啲鍾情。」至於Oscar則笑言雲浩影令他心動,大讚對方歌聲悅耳,加上可愛笑容,令他驚嘆。

對於OneUp誕生,Bronny與Oscar誓要呈現「新」一面給樂迷,Bronny說:「想呈現我哋嘅音樂類型,喺香港嚟講,相對較少將Hip Hop、Rap放於主流音樂,好少每首歌都有Hip Hop元素,但我哋由今首歌到將來歌曲,都會有Rap,而Rap嘅設計會由我負責及親自寫。」Oscar則希望大眾見證自己的進步,他說:「《全民造星V》嗰時自己好冇自信,喺台上攞住支咪都好驚,自從組成OneUp後,有學唱歌、學樂理,仲有苦練結他,其實自己係好鍾意音樂,好想有全新舞台演出畀大家睇。」


浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。