「亞洲Carpenter」方文做直播碌盡人情牌


疫情期間,不少歌手都舉辦網上音樂會,與樂迷互動一番,而這股風氣也蔓延到HIFI碟界!而有「亞洲Carpenter 」之稱的HIFI碟天后方文 (Astor)也不例外,她為一眾粉絲帶來網上音樂會,更邀請了不少身邊不同音樂界別的老友歌手及樂手當嘉賓,包括:李樂詩、張佳添、漢洋、文佩玲、黃劍文等等,而即將也會有方麗盈、歐陽德勛和杜德智,為鐵粉們能重溫昔日金曲!

對於搞直播,Astor直言壓力超大:「因為我哋Live Show每次都有不同主題,老友們每個人都可能擅長唔同經典歌手嘅歌曲,要配啱嘅人已經係一個難度。然後嘉賓又有機會揀同一位金曲歌手嘅歌,如果撞咗又再分配,就會變咗另一個難題。好在老友們都好錫我,盡量同我配合。」

至於樂手方面,Astor的音樂會可算是人強馬壯:「一般直播音樂會都可能都只有一至三位樂手伴奏,但我哋試過一場最多有六位音樂人,連埋我同一兩位嘉賓就八個人一齊喺直播間。其實HIFI界好著重音質,希望將最好嘅音樂帶比大家。而我自己亦希望推介不同出色嘅樂手比歌迷,所以我哋有時編曲會中西樂一齊合奏,令到件事更加豐富!再加上自己都係唱片監制,與不同歌手也合作過,所以歌曲編排都希望能帶出唔同特色。」

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。