倪辰Lala人日去茶檔學整絲襪奶茶


昨天人日倪辰Lala祝大家生日快樂。其實我今年既新年成日喺屋企創作新歌,經常同吉他老師jam歌,希望快啲有新嘅作品比大家。 我細細個都好鍾意同媽咪去街市買餸,成日都會覺得啲茶檔好特別。好開心去咗佐敦官涌街市嘅醒記茶檔去整絲襪奶茶同埋腸仔公仔麵。原來沖奶茶唔係我想像中咁容易,有好多工序。


首先要有勞工手套,因為啲茶好熱,更何況我個子不是高大,所以其實拎住咁大壺茶都會有啲吃力。原來新加坡嘅絲襪奶茶同我今日沖嘅拉茶都係同出一轍。今日煲嘅嗰碗茶容量好大,沖一杯可口嘅奶茶絕對唔係容易嘅,就等同於我作曲填詞一樣,真係要做好多準備先會有好成果。

嚟緊同黃安弘老師做crossover ,我會唱佢寫既歌開一個live 。《有故事的人》、《螞蟻》、《我沒有傷心》都係我好鍾意嘅歌,希望之後可以同佢做多d音樂交流或者寫歌。呢段時間我會努力練歌,用最好狀態做呢個live。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。