林奕匡首次擔任導師 姜濤5分鐘學懂吹奏色士風

姜濤@Mirror與林奕匡(Phil)本是風馬牛不相及的兩位男歌手,但最近在唱片公司撮合下首度合作,二人除了合唱各自的作品外,Phil更首度擔任導師,教姜濤吹奏色風。姜濤與Phil私底下並不認識,但因為同一個監製,在Studio偶爾會碰面外,過去也只曾在Viu TV廠房撞見。姜濤說:「喺Studio撞到但冇機會傾下偈,好多謝有今次嘅機會。」今次得到唱片公司撮合拍片,二人除了演繹姜濤〈亞特蘭提斯〉及Phil〈難得一遇〉外,Phil更充當音樂老師即席教姜濤吹色士風。

作為老師,Phil窩心地在拍攝前一日為姜濤準備全新的簧片及吹咀,而現場所見,身為學生的姜濤很用心聆聽Phil的教導,結果在短短的5分鐘內,姜濤已學識吹奏一首簡短的兒歌,速度驚人。

事後姜濤興奮表示:「其實同事問我有冇興趣學色士風,我覺得OK啊!不過睇過好多人吹,但唔知係乜嘢一回事,唔明點解吹一啖氣會有咁多音,所以未開始學時,一心諗到Phil教我已經好有壓力,但到真正開始,Phil會令你整個過程都有好多新發現,感覺好得意!」Phil被問到這位徒弟仔表現如何,他即大讚:「好醒啊!未吹到個音已經唱到個音,而且個音仲好準添呀!哈哈!今次係我第一次教人,所以唔知係我教得啱,還是姜濤pick up得快,短短5分鐘已勉強地學咗一首歌,已經好叻!」姜濤得知Phil為自己在鏡頭奉獻了第一次,即大讚道:「你教得好好啊!不如我下次教返你跳舞!」

在今次短短的合作過程中,姜濤與Phil都對對方加深了認識,特別是Phil,他說:「不嬲睇相覺得姜濤外表有啲Cool,好少笑,但親身接觸後,發現佢係幾可愛,少少得意少少怕醜。」而姜濤在入行前已很留意Phil,他分享說:「今日見面對我嚟講係好有意義,因為未入行已對Phil的歌好熟悉。我本身唔多聽廣東歌,但我係會聽Phil嘅歌,好開心有咁嘅合作機會,而且我哋都算內向又怕醜,感謝Phil遷就我講咁多嘢。」Phil聽罷即表示:「畢竟係前輩,入行都十年,要主動啲嘅,大家都怕醜就好難做節目喇!而且聽到有後輩欣賞自己嘅歌曲,或者未入行已經有聽過,有影響過你,係一件好開心嘅事。」

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。