雷晴雯演繹情緒健康案例百感交雜

IMG_ (1)

藝人雷晴雯Winnie(前名雷穎怡)日前為香港電台新節目,關注情緒健康問題的《快樂從心開始》拍攝其中一個講述《自卑》的案例,對今次有份參與演出,Winnie直言內心百感交雜:「其實呢十幾年我都好渴望可以為情緒病患者做啲嘢,希望能夠將乜嘢係「情緒病」嘅正確訊息同社會大眾分享,等大家能夠了解點先可以真正幫到呢群已經立於懸崖邊緣,再唔加以開導、關懷同照顧就極有可能惡化成「情緒病」嘅有需要人士。所以當日接到通告知道係講同情緒健康有關嘅案例演繹時,完全唔使考慮就馬上應承。」

IMG_ (4)Winnie 與母親走過四年與淋巴癌戰鬥的日子,期間患上抑鬱及厭食症,體重一度跌至只得 86 磅

Winnie不諱言,她會如此關心情緒病及情緒健康問題,全因已故外婆及亡母畢生受盡情緒病的困擾及折磨。Winnie表示自幼便親眼目睹母親多次抑鬱症病發,最終病情更嚴重至醫生宣告藥石無靈,Winnie慨嘆當時情緒病並未被大眾正視和接受,常以「癡線」、「精神病」等去形容情緒病人,偏偏這些字眼對情緒病患來說如同利刃,Winnie心痛憶述,在她二十歲時,就是因為有報章以血紅大字寫其母有「精神病」作娛樂版頭條標題而令其母大受刺激,病情瞬間急劇惡化,差一點點就變六國大封相,當年情況實在把Winnie嚇傻,如今往事重提Winnie仍猶有餘悸、心痛難當。

IMG_ (2)(左起) 石俊傑、雷晴雯、張振中、黃子洋

翻查資料,發現Winnie曾於網上發表過多篇與情緒健康、情緒病及抑鬱症相關的文章,文中她更提及自己曾兩度患上抑鬱症,小編向Winnie求證時Winnie直認不諱:「第一次係我媽咪患淋巴癌末期我長期喺醫院陪佢照顧佢嘅時候,另一次係五年前脊椎重創到近乎癱瘓,只能瞓床同坐輪椅嗰兩年。」問Winnie何以會把病情撰文公開發表,她的坦然不禁令人佩服:「每個人都會病,有病咪去醫囉!越早面對就越容易康復!情緒病其實同癌症一樣,癌症因細胞病變引起,情緒病係腦細胞出咗問題,腦部分泌物傳遞失去平衡,以致喪失情緒、動力、思維等控制能力,情況等同『斷線』咁。好多人都會勸/安慰病者『唔好諗咁多』、『放開啲』、『諗多啲開心嘢』,『笑多啲』,其實佢哋唔係唔聽、唔試、唔做,而係佢哋嘅腦細胞『斷晒線』,唔駁返好晒的話就算佢哋再想做都係無辦法做到。」

Winnie說:「情緒問題或情緒病於我眼中不過如同傷風感冒,最重要反而係自己或親朋好友點樣可以察覺到開始出現情緒問題。問題出現就必須勇敢面對,切勿諱疾忌醫。對有需要嘅人或患者多付出一點愛同耐性,俾佢哋適當嘅關心同慰問,帶俾佢地多啲正能量,等佢哋確切體會到何謂真正嘅《快樂從心開始》」。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。