劉以達中意龍小菌把聲唔似王菲

劉以達到茜利妹及邵子風主持的節目《娛樂後援會》受訪,茜利妹原來比龍小菌更早與劉以達有音樂上的合作,她說:「早於01年,達哥創作嘅《水底樂園》專輯,featured咗唔同歌手,我當時與林一峰、少爺占及林二汶組嘅樂團《3P》,都有一首歌叫《作狀》收錄在內。」

劉以達即時記起,道:「係呀!果時我都未溝我老婆!隻碟有好多勁人㗎,張學友、葉世榮、范曉萱、夏韶聲、蘇永康、陳潔儀……嘩你keep得幾好噃。」

談及與龍小菌的合作開始,劉以達謂:「當時喺一個頒獎禮後台見到呢個面具(還戴面具的龍小菌)『飄過』,嘩!覺得好high!因為我喺《達明一派》之前,solo演出時,都係戴面具嘅!當時我自製紙面具,邊彈邊溶,一樣咁high!」又話一聽龍小菌把聲就嬲:「佢把聲唔妥!冇一個歌星似(意指唔似任何當紅女歌手)!又唔似王菲!最鬼憎啲女歌手扮阿菲唔認!好似邊個邊個呀…… 嬲呀!佢(龍小菌)自成一格,咁我先likey佢!」實則讚之。

談到與小菌合作的新歌新MV,劉以達大讚MV導演邵子風:「呢個導演有料到呀!拍之前行晒位俾我睇,清晰指導!好嘢!」邵子風則回應:「我行晒果啲位,佢(劉以達)一步都冇跟, 仲好嘢!」全場爆笑。


訪問途中劉以達又反客為主,變身主持,反訪問邵子風何時開新作,邵子風謂:「踱好晒啦,一系列《方丈微電影》,你(劉以達)預備好未先?」劉以達回應:「我復出咗好耐啦!等你咋!」一老一嫩有火花。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。