鄭伊健帶小師妹黃淑蔓Feanna 英國倫敦開Show

鄭伊健「HERE & NOW EKIN IN CONCERT 2024 LONDON」當地時間7月6日晚上,在英國倫敦Eventim Apollo舉行,兩度encore,歌迷反應熱烈,伊健感動3度唱到眼濕濕,唱《我的歌》時他強忍淚水繼續唱。小師妹黃淑蔓Feanna冧莊隨團演出,與伊健師兄合唱《一對對》、《心照》和《For U & Me》等,她同時亦擔任樂隊和音,多才多藝。

 

今次巡唱倫敦站仿如「大型K房現場」,因為無論伊健唱《友情歲月》、《一生愛你一個》、《感激我遇見》等冧歌,還是《極速》和《自動勝利Let’s Fight》等快歌,都全場觀眾大合唱。歌迷更熱情地揮動燈牌、手機燈星海,甚至湧到台前握手,非常投入,就連小師妹黃淑蔓Feanna唱伊健出道檸檬茶廣告歌時都跟住唱,伊健見狀即興重演廣告情節和經典對白,台下尖叫聲不斷。適逢開騷當日舉行歐洲國家盃賽事,伊健說:「我第一次英國開騷,好難得,多謝你哋選擇唔睇波,嚟睇我演唱會!」

伊健台上演唱多首經典作品《Beautiful Day》、《吻感》、《心照》、《發現》和《我的歌》等,都出自填詞人黃偉文Wyman手筆,當晚他亦是座上客。伊健說:「我做咗歌手好耐,你哋知唔知我有段時間無唱歌?跟住就開咗一次演唱會⋯⋯其實當時我好擔心,因為好耐無做過,點算呢?周邊啲人同我講『唔使驚架』、『畀心機啦』。陳光榮話寫隻歌畀我,寫咩歌好呢?我好好彩遇到黃偉文Wyman,佢今晚都有嚟!」全場起哄。伊健續說:「其實佢寫咗好多畀我,頭先我都唱咗好多首都係佢填詞。但呢首歌好特別,叫做《新歌》,我唔知大家有無聽過,因為嗰陣時我低低地潮,有新作品都未必咁多人知道。」這是伊健2009年發表的作品,同年年底在紅館舉行個唱。

「講返呢隻歌,點解叫《新歌》?當年我睇歌詞問點解,點樣『新嘅我』?嗰陣時理解能力有限。但今日攞返首歌出嚟,我同陳光榮講:『嘩,原來呢首歌唔係講我喎,係講一個人生。』我唔識講,不如唱啦!」伊健被歌詞感動眼濕濕。唱完他深呼吸,整頓情緒後唱出演唱會最後一首歌《Together》,他說:「做人要開心啲!」舞蹈員帶埋幾袋crew tee「手信」出場,與伊健一齊拋入觀眾席,全場興奮站起來,非常熱鬧。

完場歌迷不散場,狂叫Encore後伊健再度出場,他唱《動地驚天愛戀過》時看到台下歌迷全部站起來,揮動手機燈,他又再眼濕濕更一度哽咽,觀眾歡呼聲和掌聲打氣。他說:「所有歌真係唱晒,導演叫我出嚟唱多首歌。點都好,多謝你哋,無離開,Thank You!我演唱會有個特點,就係希望大家開心,所以點都要加多隻歌。希望大家開心咁離開呢個地方,記得我哋今日聚過,希望後會有期。」以《你的我》為巡唱倫敦站劃上完美句號。接著,本周六(13日)伊健帶埋Feanna到馬來西亞雲頂繼續巡唱見歌迷。

而Wyman在IG先後出了3個帖,分別與林珊珊、陳光榮和鄭伊健合照,細數與他們認識的點滴。其中他表示好欣賞伊健:「相識接近30年,從來未試過同枱食飯,相熟程度自從我冇做DJ嘅1998年開始,一直以『每5年傾到3分鐘偈』嘅速度爬行,但冇壓力,因為冇預定要去嘅目的地。亦完全無損『工作時互相信任、做人時互相尊重』嘅優雅距離,係,即係有距離,但係係優雅嘅。欣賞嘅人,唔使個個都做到好朋友嘅。我欣賞佢咩?佢係我識得嘅人裡面,其中一個『最初心』『最無被世界改變嘅人』。」至於陳光榮,Wyman公開要求他舉行作品展:「陳光榮先生,你快啲搞作品展得唔得?你啲好歌都儲夠有凸啦!」

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。