鄧英敏向潮媽陳安麒學做直播 為藝人未來打開一條新出路


藝人鄧英敏和網紅潮媽陳安麒日前在土瓜灣一同做直播,當日直播主要推銷的都是嬰幼兒用品。有3個外孫的鄧英敏笑言每個周日都會將家裏布置成一個小型遊樂場,等孫兒到來玩,而他又會和太太準備大餐,給女兒鄧上文及孫兒享用,望在新冠肺炎疫情下都能保持適量活動,不用在家中發呆。

疫情期間鄧英敏仍有為無綫劇集開工,坦言自己好好彩:「我冇經濟壓力,工作係少咗,都冇乜影響,但最近新興直播帶貨,我都跟潮媽陳安麒學下嘢,作為一個播種期,學習帶貨Sell嘢,藝人往後嘅事業路都係咁行,好似見到曾志偉佢哋都有直播帶貨賣嘢,收入相當好呢。」

數月前進駐國內直播平台當主播而火速冒起的網紅潮媽陳安麒,兩個月前誕下麟兒,但由於成為了內地直播平台的當紅主播後工作排得密密麻麻,所以剛坐完月就隨即回到工作軌道上,已是三孩之母的潮媽表示:「依家三個小朋友,要努力工作賺奶粉錢,雖然要兼顧工作又要照顧仔女,但多左細仔之後,依家覺得好滿足。」


浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。