李璧琦孖龔柯允唱電影主題曲 用歌聲喚起關愛


日前,演員兼歌手李璧琦(Becky)為電影《等一個擁抱》進行歌曲錄音工作,同場還有來自馬來西亞歌手龔柯允(Karen)及音樂人徐偉賢。Becky與Karen今次乃初次合作,被問到感受,Becky 稱:「雖然今次同Karen第一次一齊錄歌,但之前因為喺大澳及馬來西亞外景都一齊拍戲兩個月,所以都好融洽。而安排拍完戲錄歌,令我哋能夠將電影入面經歷過嘅感動融入歌曲,唱嘅時候連engineer 同電影監製都話好有畫面!」

至於與徐偉賢(Peco)的合作,就要數到上一次替廣西孤兒院錄製的國語歌曲。但今次有所不同的,就是Peco包攬了曲、詞、編、監的工作:「我哋都係古典音樂出身,都經歷做流行音樂時不斷的識應及進化,所以好明白對方的用字及想法,溝通上一拍即合,一齊去發掘新聲音的過程十分興奮!我覺得這段時間人與人之間嘅距離拉遠左,連握手都唔建議,何況擁抱? 希望歌曲及電影能令大家更珍惜可以表達關心和愛的機會,及時慰問,希望雨過天晴後可以來一個擁抱!」

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。