[浩楠飲食] 荃灣三坡坊小店「佳坊」小炒火鍋同樣出色

荃灣食肆林立,今晚路過荃灣三坡坊就比這間「佳坊」特色美食吸引左入去,咁就入鄉隨俗,融入大排檔的文化。大排檔環境雖然草根,但勝在夠鑊氣、多花款。如果想食鑊氣小炒或者整個火鍋爐暖暖身,一定唔可以錯過三坡坊嘅小店「佳坊」。
今次點左德國咸脆豬手、炸大腸、招牌手撕雞、乳豬海鮮豬骨煲、咸檸樂,樣樣野都大大份夠晒我地5-6個人食。
德國咸脆豬手
師傅早一日已經醃好晒啲咸脆豬手,首先將豬手塗上調味料,再風乾一晚先夠入味。咸脆豬手皮層脆卜卜,外表雖然睇上嚟略為乾身,但入口肉汁鎖住晒,肉質幼滑,肥而不膩。
炸大腸
炸大腸最緊要洗得乾淨,佳坊嘅炸大腸完全合格。賣相方面,小店棄用傳統一圈圈串起嘅方法,反而改用沿豬腸內壁直切,確保唔會隱藏污垢。師傅話炸大腸最緊要有耐性,咁樣食落口先會有先爆脆後爆汁嘅口感。
招牌手撕雞
師傅提前一晚用秘制醬油醃好風乾,輕輕炸乾後掛起放涼,直到上枱前一刻先起肉拆骨。一般手撕雞都係油鹽浸再加麻油,這個手撕雞有點像燒雞,外皮金黄乾身,肉質细滑,完全無肥膩感。
乳豬海鮮豬骨煲
熱辣辣脆卜卜乳豬+新鮮海鮮(蝦、蟹、花甲)+雞腳+蔬菜一煲大大煲,樣樣都有,加埋個胡椒豬骨湯底,一定食到飽,我比較大食,最後叫多個白飯,用靚湯底整番個湯飯。
大大杯咸檸汽水
食到口乾乾,諗住整返杯嘢嚟飲下?呢個巨型玻璃樽嘅份量一定夠你飲!

地址:荃灣三陂坊18號地下
電話:52999778

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。