搞笑版多功能夫妻 蝦頭扮豬笑黃建東勁麻甩

無綫藝人黃建東 (東東) 同楊詩敏 (蝦頭) 繼早前繼惡搞聖誕特輯及《延禧攻略》後,最近更惡搞《多功能老婆》再度飾演一對搞笑夫妻變身成為《多功能夫妻》。東東笑言二人成為了TVB另類金童玉女:「蝦頭是我最愛的女演員之一,每一次合作都很享受,因為她的搞笑和創作能力很厲害,而且我覺得佢骨子裏真的很性感。今次我要着住條超短孖煙通擘髀拍攝,實在是犧牲色相,希望觀眾唔會睇到太反胃。」今次這條片是衰婆篇,過幾日會再出一條衰公篇,東東話到時會扮周柏豪,拍攝時導演都話某些角度好似柏豪,氹到東東心花怒放。

黃建東、蝦頭:《多功能老婆》宣傳片(衰婆篇)


另一邊廂蝦頭都覺得跟東東做貼地夫妻是最好的拍檔:「我哋大家都好信任對方,而彼此又肯即興度橋創作,所以每次合作都都可以刺激對方演出好有火花,笑料滔滔不絕。今次更加係我第一次扮豬笑,睇到大家咁鍾意真係好開心。」兩樣都表示好珍惜同大家合作,期待衰公篇可以帶更多火花和笑料給大家。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。