《識玩旅行團》 黃建東、簡淑兒品嚐美食蠶蟲煎餅

一向鬼主意多多的「惡搞王」黃建東 (東東) 早前因為二次創作陳偉霆手錶廣告而人氣再度急升,入行八年更首次有機會拍攝旅遊節目《識玩旅行團》:「第一次拍旅遊節目好興奮亦好重視,特別帶備定之前拍《PPAP學廣東話》嘅長衫同埋狼衫等戲服睇下用唔用得着,結果套長衫好夾發明西樵大餅嘅官員嗰段,而套狼衫就好夾去動物園用可以同啲動物打成一片,希望喺節目內騷啲黃建東扮鬼扮馬嘅本色,令觀眾睇得開心啲。」



今次東東攞正牌跟肥媽同簡淑兒去佛山周圍品嚐美食,除了吃得胖了三公斤回來之外,還首次挑戰食蟲:「第一次食蠶蟲煎餅,食嘅時候好驚自己會反胃嘔返出嚟,點知原來好似蝦乾脆卜卜一啲都唔難入口。另外亦係第一次整西樵大餅同埋玩越野賽車,玩賽車時要輾過一些大泥窪非常刺激,玩完後連底褲都被泥水盡濕,不過令我返到香港好想快啲買車。」


另外,東東更第一次到水上樂園拍節目,他坦言自從選港男後都冇試過濕身拍節目,本身他想只穿泳褲豁出去,後來怕嚇親觀眾,所以決定穿回上衣收起腩肉,他還笑指拍檔簡淑兒比他還密實,所以呢個節目嘅玩水部分非常合家歡。

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。 STARSHK 總監, 星雨文化 董事, 藝人及名人管理, 項目:OTO 平台Artist-HK,活動統籌,