《奔跑吧》王祖藍打鼓有氣勢

內地綜藝節目《奔跑吧》呢一集就嚟到杭州爬龍舟,一眾成員齊齊喺地獄教練嘅狂操下,迎戰下一集嘅龍舟比賽。雖然龍舟選手中有女隊員ANGELABABY以及前中國女排成員惠若琪,但佢哋巾幗不讓鬚眉,獲得教練點名力讚。
不過咪以為呢位教練識讚人就好相遇,佢其實相當嚴格,每個細微的動作都執到正,偶有唔滿意,就要成隊由頭再嚟過,搞到班跑男同埋嘉賓個個都面有難色。不過喺一眾龍舟選手當中,應該以祖藍最為當黑,多次畀地獄教練點名糾正,唔係話佢個槳伸得唔夠前,落槳落到唔湯唔水;就係話佢條腰唔啱角度,個人唔夠定,動作慢過人,最後更加索性直指回氣中的祖藍偷懶,並大叫:「祖藍你再這樣下去,肯定划不過BABY的了。」雖然教練多次點名表示唔滿意,但明顯祖藍已經出咗吃奶嘅力盡力配合,有幾次仲辛苦到「紅都面晒」,真係陰公。
不過喺鼓手訓練環節,祖藍就成功「板回一城」,雖然佢人仔細細,但因為夠晒霸氣同埋節奏感,所以即使喺其他環節表現未為理想,最終都獲教練睇好擔任負責帶起全隊士氣嘅「鼓手」位置,令到原本以為自己會淪為後備成員嘅祖藍大為振奮。
而呢集嘅亮點,則喺鄧超同祖藍嘅對決度。無聊度不相上下嘅佢哋,竟然話打鼓嗰陣,要面容瘋狂扭曲先至夠氣勢,最後仲嚟個搞笑示範添。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。