[Stars Girl] 《我不配被愛》網絡紅人歌手陳敏Me

情人節期間在YouTube無意中聽到一首叫《我不配被愛》新歌,發覺旋律很動聽,而唱啲歌手聲線上很悅耳,最初以為是台灣人所唱,一看之下原來是香港人陳敏(Me)所唱,仲要喺她首張新歌,在兩週時間內《我不配被愛》啲點擊率已超過十萬。


Me當初因為網台節目《熊仔頭》要拍一個HKTV啲影片,當中有個模仿May姐啲傻大姐角色,而導演覺得與她形像好夾,就搵左佢去做呢個角色。而就因為呢個角色,開始在網上為人所認識。而今次所唱啲《我不配被愛》是早前所拍攝啲短片《賤男的失戀日記》和剛推出《放棄一個人》啲主題曲,編曲填詞就由她啲朋友南仔所創,早前《賤男的失戀日記》在YouTube啲點擊率已超過90萬,而《放棄一個人》是《賤男的失戀日記》啲延續篇,今次為配合《放棄一個人》推出,於是主題曲《我不配被愛》就花了兩日趕製而成,MV就用上兩套短片當中啲片段。


Me除了為《放棄一個人》唱主題曲外,還是劇中啲女主角,Me回憶起拍攝時最搞笑喺男主角熊仔頭其實係「盲」既,拍行路鏡頭或者跳出嚟既片段都會NG,好多時會同個熊仔頭套錯位。


Me也提起拍完《放棄一個人》後,每日都有人inbox她,話叫我唔好心痛叫我加油,但現實中Me話無經歷過類似啲事,但有好朋友曾經遇過,當時陪伴咗朋友好耐,即使係朋友都好心痛。所以當收到熊仔頭啲劇本那刻,睇到似曾相識啲故事,就非常有共鳴。


Me就話:『劇中熊仔頭除咗洗我錢、佢比警察捉到藏有毒品馬上話毒品係我既,到最後我選擇離開佢馬上話我係「賤人」。就好似我朋友當時啲伴侶,明明自己唔上進唔番工洗佢錢,但分開左卻周圍話我朋友喺貪錢先離開佢。所以我好想拍好呢套劇。因為我想話比大家知,唔係女人飛左個男人就代表係「賤人」。女人都有選擇嘅權利,對你好唔代表你可以侮辱我。』現實中,Me會情願單身,都不會選同一個唔愛妳既人一齊。


Me除了拍片唱歌外,還是一名化妝師,有自己的Workshop,主力幫藝人同新娘化妝,之前也有幫網絡紅人Rose Ma、林小美、Kikko化妝。Me下半年都會繼續拍片給大家,也希望再有下一首新歌,希望繼續支持May姐呢個角色啦!


攝:Tommy Tang

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。