姚珏雷晴雯Tiffany緣起愛心 不約而同關愛同行回饋社會

20161226 (2)

在剛過去的Boxing Day,藝人雷晴雯Winnie和跟她相識逾廿載情同姊妹且最近常以「母子檔」姿態殺埋入幕前的白健恩經理人Tiffany(小婷)獲蜚聲國際的小提琴家姚珏邀請,出席香港賽馬會慈善信託基金贊助,由姚珏率領其創辦的香港弘樂團,夥拍曲詞創作人徐偉賢(Peco)、低音大提琴手龍小飛(Sylvain Gagnon)、敲擊樂手(Chris Brien)等多位著名音樂藝術家,與及本地無伴奏人聲樂團青協香港旋律,於 Boxing Day 攜手演出的 “All about LOVE” 「全為愛聖誕節音樂會」。Winnie 係病態藝癡早就已經出晒名,但她笑言連佢都估唔到當晚Tiffany竟然仲High過佢,真係聽到記者都愕然兼大笑。

Winnie說上次姚老師與梁詠琪攜手的『全為愛』音樂會因撞期去唔到已經覺得非常遺憾,所以今次收到姚老師嘅邀請且喺Boxing Day演出,直言第一時間推晒原本約好嘅Party都要去;「『全為愛』係一個非常有意義嘅愛心計劃,由馬會捐款請基層兒童免費欣賞演出,今次聖誕音樂會嘅受惠小朋友都係孤兒,睇見佢哋睇得咁開心笑得咁燦爛我已經覺得係最美麗嘅聖誕禮物!」
20161226 (1)

Tiffany笑說Encore時大家從台上把頭上的「高帽」一齊拋向台下,令小朋友們興奮至極,佢自己亦High到爆,開心過頭竟然伸手同小朋友搶埋一份,回憶當時她先忍不住大秧:「係喎!我當晚真係變咗個大細路完全唔記得咗小朋友先係主角,好彩Winnie反應快即刻一手拉住我,笑住鬧鬼我話我竟然好意思同小朋友爭埋一份!哈哈!宜家諗起都覺得瘀爆!好彩同Winnie廿幾年感情佢一直當我家姐咁,一齊共過患難,加上佢師傅又係我非常好嘅朋友,Winnie以前細個俾我鬧得多,偶然俾佢咁鬧吓當無數囉!我呢個大眾阿媽平時都無乜邊個會敢同會好似Winnie個衰妹咁夠僵咁寸我架啦!」
20161226 (3)

Winnie透露同姚珏係因為大家喺藝術方面大家理念同觀點相近而結緣,音樂會一結束已經馬上又立刻動腦筋,想著希望下次可以再搞甚麼活動讓更多人受惠,同時Winnie亦正在與朋友籌劃一系列以關愛社會中弱小社群主題的電視節目及活動,踫巧原來Tiffany也在構思一些與愛心關懷及領養小動物有關的電影及微電影劇本,希望喚起更多人的關注。三個人都擁有回饋社會關愛弱小的善心,記者也趁新年祝她們三人心想事成,帶俾社會更多溫暖同歡笑。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。