超級KOL雨僑 做網購唔上架

Ava_ (7)

現時social media (社交媒體) 的趨勢如火燒燎原,KOL (Key opinion leader) 瘋狂崛起,風頭更蓋藝人,但作為KOL元祖的雨僑 (Ava) 於N年前已睇好online前景,所以一早拍網片及透過網絡經營化妝品生意,為網上業務奠下基礎。

Ava_ (5)

正當時下KOL都諗盡方法想透過online搵銀時,Ava已經發展到做online生意事頭婆,月前她在荃灣商廈租下逾千呎的辦公室,大搞網購之餘,更落本裝修整到靚作為拍片之用,斥資達六位數字。其實Ava之前曾將產品放去連鎖店寄賣,但皮費極重,叫人吃不消,她說:「我唔想做一啲對霸權屈服嘅嘢,唔想做上架啦,因為上架費同連鎖店會要求嘅宣傳費都好高,過去5個月已經冇做上架產品,反而集中做online業務,仲殺出一條血路。」早前Ava在辦公室舉行開放日,就吸引了不少OL到場幫襯,Ava還大送福袋,回饋顧客支持。
除了經營網購賺錢外,今年Ava更接拍了超過10條網上廣告片,包括妝扮、hmv、衛生巾、美白油、爽膚水、捲髮器、貓玩具、美容療程、脫毛療程及新加坡旅遊局等,密密拍已淨袋七位數字落袋,相當和味。

Ava_ (6)

Ava_ (10)

Ava_ (19)

Ava_ (4)

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。