[Stars Girl] 「B for B.Gs」女子跳唱組合B.Gs

BGS_ (1)

今期介紹的是香港女子組合B.Gs,元組成員包括有:Kavi、Creamy、Jovi、Yona,而現時的成員有:周汶希(Jovi)、方堯(Yona)、鄒莉盈(Ceci)、霍柔心(Riley)、唐菲(Toffee)。

BGS_ (15)

B.Gs 去年 2015 年 7 月 正式以四人女子組合於香港出道,成為香港樂壇新貴。剛出道的 B.Gs 已被受關注,得到多個廣告商支持,參與多個廣告品牌拍攝,發展潛力驚人。 今年,B.Gs 以海選形式加入新成員唐菲,5月尾發佈了她們的第一隻EP碟。 EP碟收錄左上年 8 月於 「新城國語力頒獎典禮」 以首推之國語歌 《非一般的痛》,於 「新城勁爆頒獎典禮」 中以熱播歌《1+4+1》及 《閨蜜情歌》。過去她們曾勇奪 「2015 新城國語力組合新人王」獎項及「2015 新城勁爆組合新人王」獎項,實力被受肯定。

1.BGs呢個名代表咩, 新組合幾時形成,賣點係咩?
B.Gs的B係代表Grade, 而A係代表最高,之所以選B係因為她們的目標是向著A出發,Gs代表Girls。全新B.Gs係今年形成,加入了新成員Toffee和Riley。賣點係青春可愛和團結。

BGS_ (6)

鄒莉盈(Ceci)

2.甄選過程係點?
Jovi和Yona係直接入隊,之後的Ceci透過跳舞教練介紹而入隊,Riley同Toffee是經過海選形式入隊。

BGS_ (8)

霍柔心(Riley)

3. 香港現時有咁多組合,會以邊個組合為目標?
Twins,欣賞她們持續的人氣和歌曲,希望B.Gs也可以有呢份持續的人氣。

4.出左新碟,各人有咩感想?
開心到喊,好多謝我們公司和唱片公司、家人和一班粉絲。

BGS_ (5)

方堯(Yona)

5.今次CD發佈會成功嗎?今年會開演唱會嗎?
今次CD發佈非常成功,好多謝家人、一眾朋友支持,感覺不像發佈會,更像是自己的演唱會。希望在明年前出到第一張大碟,現時也在籌備新歌錄制中,也希望能開迷你版演唱會。

6.今次EP碟請來張佳添做監製,點解會有同佢合作的想法?今次過程中,大家有冇擦出火花?
公司幕后有人認識添Sir,於是介紹添Sir俾大家認識,而在這次過程中,感到添Sir唱功了得,很有耐性教導大家,從而擦出愛火花,於是就成為左EP的音樂監製。

BGS_ (12)

7.唐菲係新成員,適吾適應到呢個團隊?
好容易適應到,所有師姐都好錫自己,時常請食野。

8.Bgs正在轉型中,由外間形容性感組合到依家感覺係活力的跳唱組合,之前都先後在新城得獎,Neway都有你地既歌,對於大家有今日的成就,點睇呢?
雖然外間有好多不同的聲音,但大家努力做好,到今日終於有好成績,希望大家繼續支持。

BGS_ (14)

9.對於前成員Kavi, 也是公司的老闆點對大家,分享一下趣事?
Kavi在公司有小白兔的稱號,對她們都很嚴厲,做事很認真,為人有義氣,如果她們在外被人欺負,Kavi就會為她們出頭。而趣事就係公司有一條規例係遲到要奉獻Money,而Kavi也以身作則去遵守這個規例,因而常常奉獻Money,而得來的基金就會用作迎生禮物和旅行之類。

[Stars Girl] 才女柔雅晴Kavi
http://www.stars-hk.com/?p=173528

攝影:Tommy Tang
MUA: Wing Liz & Viv Chan

BGS_ (2)

花絮:B.Gs成員對各人的評價

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。