MK-Pop 組合FAITH 未敢單挑天堂鳥 希望10年後仲在樂壇

人氣「MK-Pop」男子組合FAITH到茜利妹及邵子風主持的節目《娛樂後援會》受訪,茜利妹坦言一路驚他們甩底:「因為另外兩隊,天堂鳥最早約好,但翌日自己取消,Fantaz推咗,兩隊理由一樣:話呢期劣評如潮,風頭火勢,最好避一避,我話:『吓?你地下個禮拜唔紅㗎喇噃,到時搲唔番㗎噃。』」

邵子風評FAITH的「成名」MV《Stop Peeping》:「點解要唱國語?應該唔會唱得好過廣東話啩?同埋Hiu Yong你頸上嘅咖哩雞係想點㗎呢?」21歲的主音Hiu Yong解釋:「其實,因為我地老闆一路都喺台灣有音樂事業發展,所以第一首歌想我地唱國語。其實果個係濕疹,我幾年前開始患濕疹。其實有用化妝遮,但一路拍一路出汗,所以又露番出來……」茜利妹發現他後頸髮腳也有同類型疑似咖哩雞的濕疹。

邵子風直斥:「咁即係製作唔得囉,水準唔夠!根本唔應該出街!」Hiu Yong極為尷尬。茜利妹補充:「其實佢地(FAITH)都係俾人擺上台,兩個未成年加一個21歲,識春咩!識怪一定怪導演。」

被問到有冇拍拖,Hiu Yong與Wave直認已初戀過,也分了手,14歲的Sky尚未「開苞」,茜利妹問Hiu Yong:「咁前度見你忽然爆紅,有咩反應?」Hiu Yong:「其實之前都有Facebook聯絡,但呢期佢冇搵我…」茜利妹:「咁實係嫌你 kai 啦!即閃!」全場爆笑。

邵子風又提議FAITH單挑天堂鳥,豈料Hiu Yong標晒汗話:「吓?!唔好啦… 唔敢呀…」

網民問三子最多的問題是「幾時解散」,三人不約而同地表示:「希望自己一路可以唱落去,希望十年後仍然可以留喺樂壇。」茜利妹語重心長謂:「香港每年出產得最多嘅就係棄置發泡膠同娛樂圈新人,如果你地想十年後仍然有得撈,真係要即時進步呀!」邵子風再強調:「依加啲歌、舞、造型全部未合格!」三子笠晒水點頭示明白。

主持們又替他們改了新名「中出即Faith」,三人一聽即時大笑又即時收殮,好明顯大家都知道「中出」點解,哈哈。

有網民報料:「FAITH 3個都係member(同志) ,蕉仔(Wave)喺member界都小有名氣,連佢地個排舞師都係member(係我個friend個friend)。」其經理人回應:「冇啲咁嘅事。」

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。