Mandy拍到抽筋 Feanna見床想瞓 Vian偷食炸雞充飢 Me&遠赴韓國拍MV 拍攝班底超強 兩日46小時拍攝

由「籃球女神」譚旻萱(Mandy)、「寰亞孻女」黃淑蔓(Feanna)和「長腿師妹」連家穎(Vian)組成的女團Me&,第一首派台歌《Eye to Eye》MV首播兩星期,觀看次數已達76萬,網民反應熱烈。新歌MV遠赴韓國拍攝,找來曾為人氣韓團SEVENTEEN、NCT DREAM、ITZY以及Stray Kids執導MV的製作公司SL8操刀。MV製作特輯昨晚出爐,46小時的拍攝,兩日內只睡了兩小時的Me&各有趣事,Mandy擺甫士擺到抽筋、Feanna見床想瞓,Vian更難敵誘惑偷食炸雞。


首日MV拍攝在戶外取景,由於翌日有機會打風,所以天氣十分翳焗炎熱。為免溶妝,Me&風扇不離身,不過Mandy笑言化妝團隊依然非常擔心:「成隊Crew而家極度Panic,因為我哋個個都勁多汗。」Feanna和Vian更伸手入冷氣喉降溫,Feanna表示:「大家唔好學呀,唔可以塞太入,但真係好舒服。」Vian笑言:「可唔可以整大啲?我想塞個頭入去。」


其中一幕,Mandy優雅地躺在電單車上大擺甫士,但鏡頭後的她原來拍到抽筋。她說:「Roll機前,我對住工作人員大叫『抽筋』,但佢聽唔明,所以我扮無事繼續拍,兩雙腳一齊抽筋。」放飯期間面對着美味的便當,Me&為保持最佳狀態只好忍口。Vian先問:「點忍呀?走先」,隨後轉身離去。Feanna眼甘甘望着飯盒露出可憐樣子大叫:「好想食嘢」,Mandy表示:「當你食唔到一樣嘢,就會買畀人食,呢個係我平時會做嘅嘢,好想將香港『萬歲』呢個傳統帶嚟韓國。」

但炸雞當前,Vian還是難敵誘惑,偷吃一口後露出極度滿足的表情,興奮得不斷大笑。


團隊隨後移師至華麗的酒店場景進行拍攝,初嘗Rap的Vian獲導演大讚,她難掩興奮高呼:「啱啱個Rap我以為係試,跟住佢話『Good , Next』,我相信佢哋嘅專業。」Feanna則要危坐樓梯,再將膠槍從高處拋下,見她腳揈揈面露笑容表現輕鬆,為安全起見,工作人員亦於地面鋪上軟墊。

完成酒店的跳舞部分後,Me&換上型格牛仔Look轉戰停車場繼續拍攝。製作團隊特意準備水車營造雨景,她們由天光拍至翌日天光,更一同觀賞晨光,Mandy說:「由噚日朝早5點半拍到今日朝早6點。」歷時25小時的首日拍攝完成後,Me&休息兩小時便要緊接第二天的拍攝。累透的Feanna表示已不記得回酒店休息的經過:「唔記得沖涼、洗頭,吹頭嘅過程,淨係知飲咗啖水,瞓上床就完全昏迷。」


第二日的MV拍攝取景於大宅,當Feanna見到睡床時笑言:「係時候返酒店瞓覺,雖然好多人望住,但我都瞓得着。」Me&換上可愛的粉紅公主Look穿梭於夢幻的場景中,其中一幕更被漫天羽毛包圍,唯美又浪漫。Mandy一臉滿足說:「係好純粹嘅快樂,人生有幾多次可以做呢啲嘢。」另外一幕,Vian要咬着燃點中的蠟燭,兼擺出Chok爆眼神。鏡頭前十分有型的她自爆很緊張:「個火喺前面,Feel到愈嚟愈近,好驚佢燒到我,但我又要好冷靜。」12小時的拍攝結束後,眾人興奮拍手高呼:「辛苦了!」

連埋化妝整頭換造型,兩日合共46小時的拍攝,Me&感激幕後團隊的付出和努力。Mandy說:「啲Crew全部都好攰,真係辛苦晒。我噚晚瞓咗兩個鐘,佢哋可能無瞓過。」Vian指興奮得無法用言語形容,而Feanna則一邊大笑一邊說:「我突然好開心,好多嘢講,我平時唔係咁。」她們臨離開場地前,再以韓文逐一向工作人員鞠躬致謝。

除MV的製作特輯外,想知Me&出道前的訓練歷程、三位女孩如何在海洋公園邊玩邊培養姊妹情,首次拍造型照又發生什麼趣事?就要去Highlighter YouTube Channel收睇已經播到第5集的《Keep Your Eyes On Me&》,而下集內容更加精彩,披露Me&出發到韓國訓練過程,敬請留意Highlighter YouTube Channel。

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。