蘇煒喬續約條件:對音樂有要求

歌手蘇煒喬(Ivan)早前為ViuTV節目《晚吹- 總有一瓣喺左近》擔任嘉賓並分享親身經歷的鬼故事。第六感一直很強的Ivan自爆原來在17、18歲時起了個命盤,「師傅高我偏水沖,好容易接觸靈界事物。」節目中談到Ivan的舅父因在新娘潭踩單車發生意外而過身,故此在小時候Ivan的媽媽禁止他去踏進新浪潭。對於因拍攝這個節目而第一次到新娘潭,Ivan即指十分難忘:「媽咪都知道我去咗,之前細個讀書嗰陣就唔畀我去,依家去拍嘢都好安全,又唔係踩單車,個節目佢都有睇呀,我同屋企個關係都好Close。」

談到4月便會約滿「星娛樂」,Ivan表示除了「星娛樂」外,還有3間公司正在洽談中,問到主要考慮甚麼條件?他說:「睇下公司可唔可以幫我發展歌、影視嘅潛力,仲有大家嘅取向,究竟佢係想做一間gimmick嘅公司,定真係認真對音樂有要求嘅公司,同埋都希望可以同唱片公司一齊合作搵多啲job。」

去年在《創加作微電影支援計劃(音樂篇)》奪得最佳男主角獎的Ivan,將於3月去內地拍愛情網劇《各自的夜》,他說:「呢個劇係講兩男兩女各自喺夜晚入面嘅愛情故事,好似點樣去追求對方咁,帶出年青人嘅愛情態度。」一直以歌手為主的Ivan被問到是否有意歌影雙線發展時,他即說:「係呀,我對做演員好有興趣!」

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。 STARSHK 總監, 星雨文化 董事, 藝人及名人管理, 項目:OTO 平台Artist-HK,活動統籌,