阮兒返家鄉越南探親 日日游水艱美食

眾所周知鬼妹仔阮兒在荷蘭長大,其實她也擁有越南血統,早前趁有假期,與一位女性朋友到越南旅遊兼探親,在當地逗留五日四夜,已有十年沒有返家鄉,阮兒表示當地變化很大,她說:「而家越南變得好新潮,好多靚地方,又開咗好多ROOF TOP酒吧,就連今次我住間酒店,都係ROOF TOP泳池,酒店天台有個好靚又大泳池,我同朋友日日晨早起身游完水至出去玩,咁靚泳池,唔好嘥嘛,我地忍唔住影好多相,同朋友互做攝影師。」
阮兒更指今次探親之餘,兩位姑姐及堂家姐等也充當導遊,帶他們四圍遊覽及品嚐當地美食,又到當地大型珠寶店見識,笑言絕對大開眼戒,她並極力推薦大家到越南玩玩,她開心說:「越南好多美食,中餐、西餐、越南菜,仲有好多新鮮水果,都好有好好味,價錢又不貴,我地日日食同玩。」
有冇增磅回來?她笑:「只係肥咗少少啦,可能我地每朝都有游水做運動,而且越南美食好健康,以蔬菜及水果為主,去旅行唔理咁多體重,回來再減。」她最遺憾今次時間有限,很多景點也未有機會潮聖,所以決定稍後再有假期的話,一定會再返當地玩到夠。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。