黃浩然現身擔任「盛湯廚房」星級店長為惜食堂籌款

領展一連三星期舉行的「盛湯廚房」,昨日在黃大仙中心舉行,邀請到被喻為愛妻嘅的黃浩然擔任「星級店長」,支持大會主題,提倡街市「賣唔哂」回收食物煲成靚湯作義賣,並鼓勵大家「愛」回家,飲湯之餘見吓另一半。

浩然透露平日對太太煲的靚湯情有獨鍾,又大讚對方出得廳堂、入得廚房,一副幸福男人模樣,還冧爆表示:「每次飲湯就想起太太,因為好想『飲啖湯見吓對方』,我不但只『識飲』,還很『惜食』,每次都會將太太的靚湯喝清為止,好多時開工都會抽兩、三小時返將軍澳屋企,跟兩個仔、太太食餐飯同飲湯,中國人比較含蓄,唔會當面講我愛你,但就會透過一煲湯去表達愛意。」更指早前到果欄拍劇,看見很多生果均完整無缺,但卻被丟棄而感到浪費,所以當收到大會邀請,認為活動很有意義便想也不想,答應當今次的星級店長」,望借活動令大家可以跟他一樣『識飲』和『惜食』。

今次的活動上,每位市民只需捐港幣$10或以上,便送一碗湯,領展便會把所籌得善款全數捐惜食堂。有幸福男在場,即吸引大批市民排隊捐款及飲湯,有父母更帶同BB、小朋友,甚至一家大細到場支持,期間又同浩然自拍,浩然也有而逐一跟善長合照。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。