AKB48總監督來港 橫山由依想喺香港開AKB48演唱會

日前(8日),香港舉行相隔一段時間的AKB48粉絲見面會。每次的粉絲見面會都會有幾位成員來港。今次來港的成員來頭一啲都唔細,由AKB48的現任總監督橫山由依,連同兩位早前已經宣布畢業,並於將來離隊的成員木崎由里亞及島田晴香來港。在機場早有不少粉絲帶同自製的巨型橫額﹑扇﹑成員的寫員集等到場,在場粉絲大部分都係內地的粉絲,睇黎佢地已經等到頸都長埋,因為對上一次橫山由依來港已經係2010年嘅事,當年橫山仲係AKB48的研究生,如今佢已經登上成員中最高位置的總監督,相隔接近7年再度來港。成員一出接機大堂立即引起哄動,佢地一見到粉絲為佢地準備的橫額,都急不及持上前合照,之後粉絲向佢地送上花束同公仔,佢地收花同公仔都收到手軟,最後由保安人員護送下上車出發前往見面會的會場。

記者:Wilson Lo

而喺見面會會場已經一早有粉絲到場排隊,希望入場霸個靚位睇到三位成員的風采。當中更有粉絲以出位的裝扮去參加見面會。活動開始,主持Soko(和泉素行)聯同三位成員同粉絲進行互動,在提問環節開始時木崎透露其實前幾日佢患上感冒,當日其實係抱恙來港,把聲都仲有少少沙,病住都想同粉絲見面,三位成員亦都大讚香港粉絲熱情又溫柔,仲特意去接佢地機,粉絲聽到心都冧埋啦。

被問到兩位畢業離隊的成員木崎由里亞及島田晴香,特別係島田晴香畢業後亦會退出娛樂圈,問兩位畢業之後想做啲乜,木崎表示畢業之後想好好培養自己的演技,成為一個女演員,希望以後做到香港電影的女主角;而島田就想喺畢業之後去唔同的國家體驗當地的風土人情,而佢慨嘆今次來港的時間只有一日實在太短,話畢業之後會再黎香港,到時喺香港慢慢玩咁話喎。橫山就對兩位成員畢業表示,雖然兩位一直支持住AKB48多年的成員離隊係有啲可惜,但係見到佢地將會為咗自己嘅未來而努力,以及享受人生,佢都為此感到欣慰。

至於畢業前想做乜,一向以「笨蛋」著稱的木崎由里亞就忽發奇想話想喺香港搞齋講廣東話的握手會,橫山同主持聽到都得啖笑,仲即刻測試下木崎啱啱學咗嗰幾隻唔鹹唔淡嘅廣東話;島田就話想搞香港美食團,同粉絲食勻香港美食。而喺爆料環節,問成員如果唔做幕前,做幕後的話邊個位會啱佢地同唔啱佢地,成員就大爆橫山真係唔識襯衫,肯定做唔到服裝設計師,反而木崎就幾有潮流觸覺,佢本人仲話佢而家幫緊手準備緊佢畢業演出嘅服裝添,島田就大爆木崎因為性格幾男仔頭,所以做飯堂阿嬸都幾啱喎。


橫山最後透露話想喺香港開AKB48的演唱會,話返到日本會向製作人秋元康進言幾句,粉絲聽到立即陷入瘋狂,至於未來能唔能夠喺香港睇到AKB48演唱會,就請大家拭目以待啦。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。