雷晴雯賀好友港創首校 美容專家獲肯定感驚喜

CBEA_Opening (1)

藝人雷晴雯 (Winnie) 早前出席由星級繡眉師 Carey Cheung 開辦,全港首間專業繡眉學院 Careyou Eye Brow Academy 開幕派對,當晚到賀名人眾多,場面非常熱鬧。 Winnie 與 Carey 為相識十載好友,兩人從剛剛在美容事業上起步,發展到現在都分別各自闖出了一片天,兩日均異口同聲表示說,彼此的惺惺相惜與互相加油鼓勵,才是這份友情最難能可貴之處。

CBEA_Opening (3)

Carey 笑著憶述:「十年前我剛剛學成返港,事業剛起步不久,Winnie就嚟揾我繡眉同眼線,或者同行關係啦,當時我地已經勁多嘢傾,但我從來無諗過當晚Winnie返到屋企會將成個過程寫晒喺佢自己個 Blog 度,仲將我讚到天上有地下無,當時真係好開心,因為真係無諗過會有人咁 Appreciate 自己所學同所做嘅嘢,仲要係我有收佢錢添喎!」Carey笑言Winnie簡直蝕晒俾佢。
CBEA_Opening (4)
曾經也是美容導師的Winnie對好友的成功感到與有榮焉:「做老師其實壓力好大,整個教學過程,不止要為自己負責,更必須為學生同佢哋嘅前途負責,當中嘅愛心同耐性真係少啲都唔得。」 早前 Winnie 以美容專欄作家身份為無線新聞節目《星期日檔案》講述微整形風險,Winnie表示當日看到記者給她的留言時著實有點不敢置信,坦言從未如此開心過:「當日記者係憑我個網名大海撈針咁揾我,難為佢喺各大討論區日日狂留言只為升級可以PM我,足足差不多成個月先同我連絡上,仲要後尾先知我地有Common Friend,我真係勁唔好意思,但呢次經驗對我絕對係一個非常大嘅肯定,亦令更多人睇到我美容專業嘅一面,真係無比感恩。」 問Winnie專業被認同肯定豬籠入水,Winnie聽罷隨即大笑:「宜家寫作人啲字邊值錢架,有稿費收已經好開心架喇。我反而希望將來可以圓自己心願,出返一本屬於自己嘅書就真。」
CBEA_Opening (2)

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。 STARSHK 總監, 星雨文化 董事, 藝人及名人管理, 項目:OTO 平台Artist-HK,活動統籌,