薛凱琪為新歌 敷冰忍痛排舞

35

早年因為跳舞傷及左右腳膝頭兩邊組織,未有好好就醫處理的Fiona薛凱琪,近日正為全新廣東快歌積極排舞的她,再次被膝患問題纏繞,為減輕痛楚,只好在排舞休息時間,以冰袋凍敷患處,舒緩痛楚。

33
「其實半年前已經照過磁力共振,發現有積水同膿,軟骨組織亦出現磨蝕,所以唔好講跳舞,我行路行得耐都會膝頭痛。」Fiona說。

Fiona遵照醫生吩咐,最近再去照磁力公振,報告結果令Fiona相當頭痛。

「因為情況嚴重咗,醫生要我停工半年做物理治療,期間我要日日用護膝包住膝頭,但我近排要開始排舞,5月要拍新歌MV,6月又要埋位拍戲,根本冇可能停工半年。」

健康雖然重要,但Fiona仍堅持工作行先,像早前現身金像獎頒獎禮,即使穿高踭鞋會傷及患處,亦只能忍痛頂硬上。
6

「所以我除咗排舞敷冰袋,平日我會响膝頭黐彈性運動貼,再外加一塊人哋用嚟黐腳板底嘅袪濕貼,我就用嚟貼膝頭,之後再用護膝包住,既可以保護又可以吸濕,塊貼我真係貼到成塊濕晒,當然唔少得抽時間去做物理治療吧。」

3

Fiona知道膝頭情況不能再拖,唯有盡力保護,她說:「我信神,我會祈禱希望天父賜我最好嘅治療方法,希望年底拍完戲,真係可以有時間停工做治療。」

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。