雨僑星洲做烈女 為新加坡旅遊局拍旅遊特輯

23

雨僑 (Ava) 早前應新加坡旅遊局邀請,前往星洲四日拍攝旅遊特輯,玩盡海陸空,但原來在起行前,Ava仲以為被整蠱,因為主辦方發電郵邀請她和男友羅力威一齊拍攝,實在破格到令她難以置信,「無端端請兩個人,仲要係開心吃喝玩樂之旅,邊有咁大隻蛤乸隨街跳?所以一開始係拒絕,但後來對方換咗個角度,變咗girl’s trip。」

2

Ava並非抗拒情侶檔接job,只係今次又要拍片又要出旅遊小冊子,兩人一齊較難handle,她說:「我有拍開YouTube片,一般拍慣咇哩吧啦講嘢嗰個係我,但兩個人一齊嘅劇情係點發展呢?所以暫時未係好接受到兩個人出trip工作,咁啱個trip後來改咗行程,反而變成啱女仔去,所以我都拍得好開心。」其後Ava順利成行,才發覺男友沒有同行都係好事,「呢次係我第一次拍旅遊特輯,以為好他條,原來一日瞓得三、四個鐘,行程又緊密,工作時間好長,攰到想死,所以同佢去嘅話,呢個回憶未必太開心,但做嘢嚟講,呢個trip都算超值,有人請我玩到盡。」

21

此行Ava又要跑步又游水又要「飛天」,她笑說:「好似玩三項鐵人賽咁,日日有好多唔同嘅體力勞動,但啱我嘅,新加坡係一個動靜皆宜嘅地方,我都好想再去。」這次最刺激的是在聖淘沙玩鋼索飛行和滑坡車,Ava笑謂自己心臟虛弱,平日一定唔敢玩,「嗰日拍鋼索飛行,當上晒安全帶影真係吊咗出去嘅時候,我突然之間好想飛,好似精神病發作咁,跟住撳個掣我就飛咗出去,我直情放開手腳成個大字型咁飛過去,勁enjoy。玩滑坡車都係,平時喺香港揸車出屋企門口都覺得好驚,但因為要拍攝,玩咗幾次滑坡車後,竟然玩到純熟晒。」

15

14

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。