雨僑、陳詩慧演出《追夢者MUSIC LIVE 2015》 為達到目標堅持夢想

IMG_ (11)

雨僑 (Ava) 和陳詩慧 (Eva) 日前在九龍灣一間琴行參與《追夢者MUSIC LIVE 2015》,帶領幾位樂壇新人一齊演出。以師姐身份出現的Ava 和Eva,入行之初當然都有夢想,不過當年Ava 的夢想還未實現已被賤踏,但她夠毅力撐住,今時今日,最少都成為一個知名Youtuber 及開設自家美容產品做老闆娘。

IMG_ (5)

雨僑表示:「嗰日係同一班都希望做歌手出碟嘅樂壇新人分享心得,佢哋話細個上網,睇我自彈自唱嘅片大,真係嚇死人,哈哈。其實我有掙扎過唔再做網上嘢,因為好孤軍作戰,但時至今日已經不可分割,我好proud of 自己係第一個將唱歌、美容、生活等等呢啲嘢連埋晒一齊拍片嘅人。曾經有一段時間,有啲人覺得你好不知所謂,唔知你喺度做乜,自己屋企唱歌都擺上網,令到自己歌手身份冇晒價值,摧毀緊呢行,但而家每個人都有部靚相機,每個人都有blog,每個人都係blogger,大家都將自己嘅生活記錄,但鼓勵到人、有建設性同有內涵啲嘅就會比較受歡迎。」

IMG_ (4)

其實近期Ava 已減少拍網片,主要是她的美容生意已上軌道,其次是她忙於練習跑步,為明年一月的渣打馬拉松半碼賽作準備,反之與不少運動品牌合作。「我本身身體好弱,冇做運動,估唔到跑步賽事係一個又一個接落去,參加埋半碼,都已經賺突。」

IMG_ (2)

至於在本周五 (4號) 出碟的Eva,足足相隔了七年才再次夢想成真,她笑說:「我都算係追夢表表者,等咗七年再出碟,真係要堅持先達到目標。諗番之前,追夢都花咗好多時間,咁又七年啦,但再出碟起碼俾到自己一個交代,同埋都比以前舒服咗,因為公司都俾到好嘅待遇我。」

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。