《一路上有你》袁詠儀拗手瓜 張智霖扮侍仔咀老婆 (附圖輯)

IMG_ (24)

張智霖(ChiLam)和袁詠儀(靚靚)主演的浙江衛視夫妻檔真人騷《一路上有你》前晚(17日)播出第二集。繼上集在首爾玩「千里尋妻」及「冇啖好食」後,今集亦鬥智鬥力笑聲不絕。ChiLam兩度和SJ美男成員金希激拗手瓜均勝出,但其中一次靚靚為助夫竟出茅招,用膠棒篤金希激,令他輸到碌地。之後ChiLam和金希激又來個原地互抱,但姿勢騎呢,金希激還險些爆軚。

IMG_ (17)

到老婆鬥力環節,由靚靚對戰田亮太太葉一茜,靚靚經過冇啖好食一役後,使盡九牛二虎之力,一邊fing頭一邊大叫「為了今天,我要好吃的!好吃的來啦!」結果靚靚憑着驚人意志鍊贏葉一茜,在旁的ChiLam在太太「賽後」即為她愛心捽手,但口中就對這場激烈賽事笑說:「太恐怖」。

IMG_ (7)

今集主題是夫妻打工一天賺生活費,田亮夫婦要搬煤,ChiLam和靚靚要在餐廳做侍應,但ChiLam扮客人熱身時卻鬼馬地打了老婆屁股兩下,接著扮成最帥服務員的ChiLam亦要服侍兩位女士吃韓式烤肉。其後他們兩公婆又被安排入廚房,以凍水洗菜時,靚靚苦笑雙手已經被凍到沒感覺,ChiLam則說「我已麻痺」,要做大醬湯的靚靚坦言:「我最討厭煮飯」,ChiLam切牛肉也被師父大吼,且切肉過程甚不好受,「太難過了,我的手腕粉碎性骨折。」而靚靚切洋蔥落淚,ChiLam也拎紙巾為她抹眼。

IMG_ (19)

最後環節就到老公為老婆下廚,ChiLam表演自家的「張氏蔬菜亂炒」,難得的是靚靚在三碟菜式中,憑味覺就能估中那碟菜由老公操刀,她自豪地說:「菜味道比較淡,比較像我老公做的菜。沒問題,我最愛。」

IMG_ (14)

ChiLam又勝一仗,開心得即時咀老婆臉珠,在鏡頭前公開示愛:「老婆,我愛你!」隔住個mon都feel到甜。

IMG_ (1)

 

IMG_ (4)

IMG_ (6)

IMG_ (8)

IMG_ (9)

IMG_ (12)

IMG_ (13)

IMG_ (18)

IMG_ (20)

IMG_ (21)

 

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。