愛心大使邱美薇馮凱淇 5月3日荔枝角賣旗

藝人邱美薇Chelffy與跳唱歌手馮凱淇Cherry將於2014年5月3日以愛心大使身份出席香港復康會九龍區賣旗日,並會親身落區賣旗,呼籲途人捐款支持。

香港復康力量賣旗日 – 啟動儀式 活動詳情
日期: 2014年5月3日 (星期六)
時間: 10:00am – 11:00am
地點: 九龍長沙灣道833號長沙灣廣場2樓- 富臨酒家(長沙灣店)
出席名人及藝人: (排名不分先後)  陳玉蓮、張苡澂、漢洋、蕊蕊、陳嘉華、黃經緯、邱美薇、譚晴、郭承匡、馬嘉均、馮凱淇、MVG以及Super Gear

早有多次賣旗經驗的Chelffy 今次更聯同自己所屬的義工團隊-鳳凰慈善機金會一齊幫忙。她表示:「人多一齊做義工會開心好多,正能量更多;多人周圍企可以呼籲及感染更多唔同嘅人了解香港復康會,幫助殘疾人士發展籌集經費。」沒有試過在街上賣旗的Cherry更笑言:「我見到d人直行直過就非常唔好意思煩人哋,所以要向Chelffy學下點樣咁大膽叫陌生人買旗!」

Chelffy 及 Cherry同是曾於英國留學,加上英文名同是以”C”行頭,因此十分投契,姊妹情深。兩人更透露近日忙於籌備網上電台節目,並已開始邀約藝人朋友參與拍攝,洗盡人情牌。問到兩人首次合作時遇到甚麼趣事,Cherry笑言因為節目名令人有暇想,因此被嘉賓質疑及取笑兩人的上圍Cup數,所以好無奈。之後Chelffy 接着大爆:「其中有一集請咗個嘉賓係講服飾配襯,我哋兩個做埋model示範。點知個嘉賓就挑選咗件小deep V的party dress俾我。我又沒有預備Nude bra,結果Cherry 借俾我用,好采大家size 一樣啱帶。」

 

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。