雷頌德6月紅館騷 Big Four、方力申、鄧麗欣、衛蘭及Rubber Band等嚮應拍海報(附圖輯)

 

 

為香港樂壇貢獻大量賣座歌曲的雷頌德將於62123日香港體育館舉行「雷頌德THANK YOU演唱會」,一向人緣甚廣的Mark早前拍攝海報,並得到一眾圈中好友齊齊撐場,頭炮已有多年死黨黎明及靚媽陳慧琳拍攝首輪海報,現在又請來Big Four、及以情侶檔姿態唱盡大街少巷的方力申和鄧麗欣、唱家班、衛蘭和JW,還有組合Rubber Band為海報拍攝。

 

雷頌德(Mark)早前為「雷頌德THANK YOU演唱會」拍攝海報,在其一呼百應下,多位曾合作過的歌手也義不容辭的度期拍攝海報,其實除了海報上的好友參與演出外,古巨基、盧巧音、李治庭及羅敏莊等亦一口答應演出,Mark笑言,演出名單有如一首歌的歌詞般長,因為過往合作的歌手實在太多。

 

 

最近忙於於內地工作的方力申與鄧麗欣拍攝當日,兩人以襯到絕的黑色打扮示人,而Stephy的性感半透視打扮更令人眼前一亮,Mark說:「今日係拍攝嘅第一日,仲請咗一對金童玉女,或者可以稱呼佢哋痴男怨女啦,其實我哋淵源就唔使點講,最勁係將佢兩位變咗合唱歌嘅組合咁」。

 

Stephy聞言笑說:「其實我之前細個同阿Mark合作好驚佢,因為佢好有威嚴,一講到音樂上面又會好執著」。小方則說:「我試過一次登台唱5首歌,之後即刻打返比佢,因為好似開雷頌德音樂會咁,Fans好鍾意佢嘅作品。其實今次個騷位位都係天皇巨星,有份真係光榮,同埋我哋都已經兩年冇出唱片,希望可以藉今次東山再起啦」。

 

 

Mark又透露首張任監製的唱片就是張衛健的《180+》,Dicky笑說:「就係靠呢張唱片插入谷底喇,但係絕對贏到口碑。我覺得當時嘅Mark係好有熱誠同大膽嘅音樂人,因為當時佢用10個唔同國家音樂類型嘅音樂幫我做10首歌」。而安仔則說:「我最記得當年正東年代,Mark第一首幫我寫嘅《我的天 我的歌》,雖然演唱會主題係Thank You,但係其實應該係我哋多謝阿Mark先真」。Mark應道:「佢哋喺台上都成日有多謝我,但係我真係好感激歌手1對我嘅信任,同埋佢哋咁比心機去演繹」。

 

之後兩人又開始搞笑,健仔指雷頌德如同一個人的心臟,安仔即插咀說:「生物堂咩而家?!咁你係一個腎囉,個頭成個腎咁樣,阿公就似係個肝,因為個樣好衰竭呀,Edmond就似係排肋骨」。健仔即說:「咁你仲唔係個鼻?!」而阿公(永康)原來與Mark相識逾20年,他說:「其實佢大學畢到業我都有功勞,當時佢未畢業就想返香港做音樂人,雖然當時佢做啲音樂幾好聽,不過佢仲打算唔讀,但係比我制止佢。其實佢老本行係讀建築嘅,但係到底你有冇起過啲咩出嚟架?」

 

 

至於三位年輕後輩應昌佑、衛蘭和JW,則可算由Mark引領入行JW說:「其實好好笑嘅係,因為Mark自己會唱埋Demo錄音時耳筒就會聽到佢把聲,感覺好搞笑」,Mark即回應說:「我係比信心你哋,因為你哋一定會唱得好聽過我吖嘛」。而Rubber Band一向自己作曲,阿Mark解釋說:「其實我冇寫歌比佢哋,但係有啲歌我真係好想佢哋幫我演繹,所以我都好期待表演當晚,有幾首大家諗都諗唔到嘅歌由佢哋表演」

 

圖輯: