谷婭溦到新城廣播宣傳新歌《我管你》

歌手谷婭溦今日(11日)到新城廣播宣傳新歌《我管你》,早年受到網絡欺凌的谷婭溦曾患抑鬱兼有自殺念頭,她希望透過新歌鼓勵大家要愛惜自己,「我都想話畀大家知,一定會有人鍾意你同唔鍾意你,你唔好為嗰啲唔鍾意你嘅人傷害自己,佢都唔鍾意你,根本唔會在乎你所有好與壞,或者對你傷害有幾大,咁點解你要為傷害你嘅人折磨自己?」


谷婭溦坦言最初受到攻擊時只懂得將自己躲藏起來,也不停吸收負能量,以至情緒出現問題,最嚴重時更想過衝出馬路自尋短見,「當你跌入呢個洞時,會出現好多聲音,所有唔好嘅嘢會喺耳邊不停鬧你,鬧你垃圾、癈、滾啦。後尾我離開咗香港半年,去咗北京中央戲劇學院讀戲劇,有個課程叫解放天性,讀完之後開始知道點發洩負能量。」谷婭溦指當時雖然有看情緒科醫生,但情緒病也得靠患者自己才會康復,「因為你先係主導,如果你跌咗入個洞但唔願意爬番出嚟,都冇人可以救到你,你自己先可以救到自己。」

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。