梁詠琪首任醫學美容代言 重現《嚦咕》經典場面

0
266

近月一連接拍兩部電影的Gigi梁詠琪,忙工作忙湊女之餘,還抽空拍攝年輕醫學美容品牌CLINICZ的代言廣告。首次擔任醫學美容代言人的Gigi表示,一直抗拒做醫學美容代言,一來怕痛,二來擔心業界信譽問題。

直至CLINICZ向她推介「水原共生療程」,不但無痛,更無創傷性,療程後可以即時化妝,效果顯著,經再三翻查CLINICZ的口碑後,便決定接受代言邀請。
「其實每個人都會老,最重要係識得保養,更何況今次廣告入面可以大過戲癮,我覺得好好玩。」原來廣告內,Gigi要重現主演的賀歲片《嚦咕嚦咕新年財》經典場口,但就由從前的新抱仔「升呢」成為野蠻奶奶,搞笑演繹打麻雀挑機3位「準新抱」--有「紋」、「鬆」、「殘」、「乾」唔駛旨意入門,意指不讓她們成為「年輕門下」。

「由新抱仔變奶奶原來仲好玩,最緊要大家睇得開心,我又可以搞笑發揮演技,其實我平時真係唔打麻雀,當日埋位拍攝,連邊個方向摸牌都唔記得,要在場工作人員教我,好在拍咗陣,開始有番啲記憶,總算拍得似模似樣,哈哈!」Gigi笑著說。
廣告片尾,Gigi大放「彩蛋」,挑戰高難度急口令,像財經節目主播讀免責聲明般,Gigi在10秒內讀出八十多個字,呼籲愛美人士前來CLINICZ尋求年輕醫學美容專家意見。為免NG,埋位前Gigi努力背誦,最終1 Take 過完成大考驗。

「我網上都有睇過財經主播條片,15秒讀出139個字,真係好犀利,因為要專注咬字、發音、速度,我重複再重複試咗好多次先敢埋位,最後成功10秒讀晒冇錯,大家都開心到拍晒手掌好興奮。」Gigi說。
提到工作,2018年快將過去,Gigi除了連續拍攝兩部新戲,年底還要為《八個女人一台戲》到國內及馬拉做宣傳,但無論再忙,Gigi都會抽時間上CLINICZ接受「水原共生療程」,讓肌膚保持最佳狀態。

Gigi說:「今年真係過得好充實,年頭有賀歲片《女兒國》,接住開20周年演唱會,同埋幫老公打理童裝生意,下半年忙拍戲又要飛外地做電影宣傳,但電影公司好好,聖誕節俾我哋《八個女人》班演員放假休息吓,可以同囡囡過節,如果唔係,我呢個媽咪又會收到投訴。」

NO COMMENTS