黃建東拍《巨輪II》首次有感情線 同劉思希做歡喜冤家

Don_ (5)

前港男黃建東 (東東) 繼《為食神探》激咀楊明而令觀眾留下深刻印象後,最近亦於《巨輪II》飾演廣告公司老闆,仲特地染了一頭啡金髪潮人look一改形象:「今次係第一次拍劇有感情線,同劉思希(Lisa)做歡喜冤家。
Don_ (8)開頭會鬥嘴嘈交,仲要鬧佢係 bitch同埋俾佢潑咖啡搞到濕晒,但之後我在戲中大病一場後會發現原來大家都很緊張對方,開始互生情愫。」

Don_ (4)東東同Lisa都係 2011年參加選美比賽入行同埋做娛樂新聞台出身,二人曾於《忠奸人》合作過。東東坦言很喜歡演出感情豐富細膩的角色,希望下次拍劇可以再有感情缐。
Don_ (2)另外東東亦兼任《巨輪II》幕後花絮小記者,跟隨劇組到澳門採訪:「因為兼任埋小記者同劇組緊密接觸,可以不停向前輩偷師學習。自己很喜歡田蕊妮的演技,常被她的內心戲搞喊。希望自己的演技可以盡快進步,可以深入內在些而不只是流於表面。」
Don_ (3)東東特別感謝監製王心慰由《忠奸人》做郭晉安衰細佬開始一直給予很多機會嘗試不同角色的挑戰,最近拍攝新劇《迷》一人分飾兩角做孖生兄弟亦是一個突破。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。