佘詩曼、古天樂泳池拍 電影版「使徒行者」

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

電影版「使徒行者」日前在澳門拍攝一場煞科戲,這場戲是描寫飾演釘姐的佘詩曼與古天樂在泳池邊相遇過程,這場戲因為天雨關係曾三度取消,被劇組人員取笑他們兩位貴人出門招風雨,佘詩曼今次更要泳衣上陣,她自言拍打戲打到周身瘀,擔心穿泳衣露瘀痕有礙觀瞻!

IMG_ (5)
佘詩曼與古天樂早前到澳門新濠影滙拍電影版「使徒行者」,今次酒店特別封了整個泳池供拍攝之用,導演更出動航拍,由於是煞科戲劇組人員準備了開香檳慶祝,該片監製樂玲也到現場打氣!另外,又邀請到韓國女藝人Clara(李成敏)演出!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

今次要泳衣上陣的佘詩曼,保持其穩陣派作風,挑選了一件穩陣型的背心短裙仔泳衣上陣,不過她的白滑膚色與古仔的朱古力色相映成趣。佘詩曼笑說:「我好耐之前著過泳衣拍劇集,不過大銀幕係第一次,之前我有幾場打鬥戲,拍到我一身瘀晒,手、腳、大腿、盆骨部位都瘀晒,當時心諗仲要著泳衣點遮住啲瘀痕,咁咪好核突,好在因天雨關係個期一改再改,可以等到散晒瘀先拍,今次係最佳狀態,呢場戲其實一波幾折,因為之前天氣太凍又落雨,所以改咗3次先拍到。」

IMG_ (4)

佘詩曼和古天樂今次是第二度合作拍戲,上次是合拍「衝上雲霄」,佘詩曼說:「上次同古仔都係有場泳池激情戲,本來今次初睇劇本呢場戲係畀古仔推落水,點知拍時無端端改冇咗呢場戲,初時我仲擔心又要落水,因為落水個樣唔靚嘛!妝頭都甩晒亂晒咁,今日部戲煞青又天朗氣青又唔使落水,天助我也!」

IMG_ (3)

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。