黃妍拍攝《一日妍究生》被羅家英畫大花面 偷師學藝挑戰粵劇基本功

唱作女歌手黃妍(Cath)向來以文青形象示人,但其實在唱片公司同事眼中,她在歌唱事業上仍有更多可塑性,所以特別安排了Cath參與《一日妍究生》短片拍攝,以學習不同的新技能,而首個任務,便是要按照嘉賓羅家英的教導,完成多個粵劇基本功訓練,可惜Cath未能成功完成任務,結果要被家英哥大懲罰畫上粵劇丑角的妝容,分享拍攝後感時更要以此造型示人。

今次出動家英哥參與拍攝,教授Cath在粵劇上運氣、造手、眼神上的要點,她坦言「學到嘢」,說:「最學到係運氣,因為家英哥教我吸啖氣落到丹田底時,點樣再隊返個氣出嚟,我哋拍攝時有Test,用吹汽球測試係咪做到,點知我真係做到,唔用佢個方法,同用佢個方法就係吹唔吹到嘅分別,呢個係幾勁。」的而且確,Cath在現場用盡九牛二虎之力也未能吹大汽球,但家英哥教路後,她一下子就成功了,在場的工作人員也由取笑她變成為她歡呼。

除了運氣,家英哥亦有教導Cath粵劇造手,之後更要她嘗試以歌曲〈天光前〉配合造手演唱一段,Cath試過以後,才發現粵劇有多高難度,她說:「我平日睇粵劇造手以為只需要放輕去做,但家英哥教路原來要用力,用到去手指尖,我真係唔知。」


難得請到家英哥,Cath也爭取機會向對方發問,結果鏡頭前不斷離題,並說:「因為想知多啲關於粵劇嘅嘢,同埋佢以前點樣學戲,排練過程學習過程係點,喺鏡頭後我都不斷問佢嘢。家英哥好好,好有耐性解釋俾我聽,拍攝當日就好似上咗一堂中國戲曲堂,仲知道佢平時點樣養聲,warm up自己聲線嘅方法。」經過這次偷師,Cath坦言對日後演出都有幫助,更說:「我哋即場有Test,要望住鏡頭去唱新歌〈世界以痛吻我而我歌唱〉,開頭真係好尷尬,但之後克服到少少,呢個係有用。另外練氣方法,之後可以繼續去做,其實我都學緊唱歌,但原來又唔同,粵劇界練氣同我平日開聲嘅方法都好唔同,可以雙管齊下。」

首度與家英哥合作的Cath,坦言十分感恩有這次的機會,也感謝家英哥面對她這位每事問的後輩,仍有很有耐性逐一回答、解釋。Cath更透露:「家英哥話我個樣有啲似阿Sa(蔡卓妍),跟住將我哋嘅自拍Send咗俾阿Sa,話認識咗黃妍,跟住阿Sa覆返家英哥話一樣有個『妍』字,成件事好得意。」雖然與家英哥合作愉快,但嚴格的家英哥最終都未有讓Cath順利過關,最終在其臉上畫上粵劇丑角化妝容,漫畫感極重呢!

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。