柳應廷《離別的規矩》一改唱腔 溫柔耳語低唱 編曲歌詞MV造就歌曲新面貌


柳應廷 Jer新歌《離別的規矩》卸棄了澎湃的編曲與唱法,以最貼近樂迷耳朵的演繹,跟你分享一場傷痛的經歷。


今次Jer演繹《離別的規矩》時,跟以往的唱腔有著明顯的不同,他解釋道:「今次吳林峰寫咗一首有啲Un嘅舞曲,但我要用慢版嘅方式去演繹,對我嚟講係一個新挑戰,加上歌曲嘅內容,我想用比較人嘅語氣,好似細細聲喺你耳邊講嘢嘅方式唱出嚟,係自己喺唱法上嘅第一次轉變,希望大家聽到後有共鳴,又或者會有感觸。」Jer所談及的共鳴位,就是歌詞內容所說的人與人與之間的關係。Jer說:「大家近年面對最多嘅情緒就係離別,好似有親友移民外地,喺面對離別,我好想透過《離別的規矩》同大家一同呼吸,呢首歌可以成為一個救生出口,大家聽完可以舒服啲,有啲情感可以抒發到。」

在《離別的規矩》的製作上,Jer跟以往一樣都有參與討論,不過經過過去的合作,他與小克、王雙駿及吳林峰之間早有默契,所以當他想到整體概念後,便告知小克,然後交由小克,將概念化成為文字。此外,Jer對於編曲上亦有特別要求,他說:「今次我想少啲(簡約啲),因為過去嘅歌都比較澎湃,好多樂器,但今次聽《離別的規矩》,你會發現頭半段主要係人聲為主,然後就只有結他同琴,呢個都係想做返一首『地』啲嘅歌,貼近返歌曲想講嘅人與人之間嘅關係,所以唔使用太多樂器,拉近返個距離。細心留意的話,會發現今次編曲上其實仲加入咗中式樂器,例如笛同埋蕭,同西方嘅弦樂結合,得出咗好好嘅化學作用。」

在推出歌曲之前,小克曾在社交平台表示Jer的演繹會令人耳朵懷孕,Jer聽罷謙虛道:「我成日覺得Jer嘅歌唔係淨係靠我自己,除咗我把聲之外,仲要有情感代入,編曲、作詞,甚至MV拍攝都好重要,缺一不可,所以希望大家都會用心對待每個單位嘅創作。」

柳應廷《離別的規矩》MV現已於Mirror YouTube Channel推出。
Mirror YouTube Channel – https://www.youtube.com/c/MIRRORweare/

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。