朱咪咪、陸浩明拍美肌纖體廣告鬥爆肚

朱咪咪最出名係牙醫廣告,一向都唔接美容產品的她今次與陸浩明一起為BMF Bella Marie France美肌纖體中心拍攝網上播放短片。走在時代尖端嘅咪咪姐對於接拍網片,她直言都想試下網片的趨勢, 加上被品牌誠意打動,所以一口答應演出,特別改機票唔返新加坡探仔探老公,都要參與演出。而拍攝期間,為了效果更好,不停與陸浩明「爆肚」演出,果然係一代喜劇演員,因為咁咪咪姐姐仲多咗個新花名,叫「咪咪Baby」,是在拍片時大家幫咪咪Baby改的新名。

搞笑的咪咪Baby在短片中提到好多女人月經不調,咪咪Baby好認真咁話自己都有,仲好嚴肅咁解釋:「係每月經濟不調…..」咪咪Baby唔單止係一位笑匠,仲好豪氣,拍攝時更買蛋撻請工作人員食,是個窩心的Baby。

咪咪Baby腳隨砧板上

在片段中,咪咪Baby簡直瞓身演出,講瘦腿時,直頭放隻腳喺砧板度,為求大家拍到佢雙美腿,十分敬業。咪咪Baby又教授傳統美容修身方法,但她都坦言這不夠用依家科技,效果快靚正。而在拍攝期間,發生了一段小插曲,咪咪Baby和陸浩明合作得火花四起,倒瀉橄欖油,咪咪Baby由肚淋到腳,搞到成身「油淋淋」。

這次是咪咪Baby與陸浩明第一次合作拍攝,咪咪Baby對此都大讚兩人有默契,「與陸號認識咗好多年,經常在廠碰頭,但真正一起拍攝都係第一次,但ok喔,我哋一埋位就好有默契,佢講咩,我就可以答上去,我講咩,佢都可以接到,ok呀依個感覺。」

咪咪Baby拿手菜是馬拉咖喱雞

問到現實中的咪咪Baby下廚心得,她即笑言很多人都知道她的拿手菜是馬拉的咖喱雞,「還有南洋的食物,我都會煮,海南雞飯、馬拉飯等等。」每次難得回去新加坡的咪咪姐會為兒子煲湯,更會煮家庭菜,家人每次都食到舔舔脷。

咪咪Baby更分享到,「試過懶煮飯,有一次將人家送我澳洲的青邊鮑,我拿兩三個出來煲雞湯,之後開幾個罐頭鮑魚出來,快過期的那些,哈哈,那次真係全鮑宴。」

另外,談到年青時樣子與岑麗香相似,咪咪Baby就回憶當初第一次與香香合作拍攝劇集《巴不得媽媽》,「當初我見依個靚女好靚,個陣時她的廣東話還不是那麼好。我們當時每個人拿的都是中文劇本,她的也是,只不過她的劇本有很多英文翻譯。佢係好用心嘅女仔,依家喺廠見到佢,佢叫我媽咪。」

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。 STARSHK 總監, 星雨文化 董事, 藝人及名人管理, 項目:OTO 平台Artist-HK,活動統籌,