黃建東首次唱伊館被困後樓梯

0
581

藝人黃建東 (Derek) 最近為區瑞強《粵唱越經典演唱會2018》擔任表演嘉賓,初次踏上伊館台板非常興奮,但出場前卻發生驚險事:「因為第一次上伊館唱歌,自己唔係歌手要做足準備,所以特別搵地方開聲。工作人員帶我到後樓梯任我嗌,點知開完聲之後發覺度門鎖咗。嗰陣差唔多要上台,我喺裏面大叫大嗌都無人發現,又完全冇人經過,台上又有歌手唱緊歌好大聲。好彩嗰度接收到電話,工作人員都要搵一輪先搵到我,出返嚟嘅時候嚇到全身標冷汗。」Derek話好彩嗰陣係綵排,如果正式演出都唔知點算。不過很多網友留言話就算他被困成件事都會變得好搞笑,令Derek哭笑不得。
今次是 Derek第一次唱伊館,與一眾主持大唱經典串燒廣東歌:「好多謝 Albert俾呢個機會我哋,做歌手唱演唱會好high好正,同平時做演員或者主持好唔同。」適逢演唱會撞正母親節,Derek未有時間同媽咪慶祝,黃媽媽不但不介意,反而入場看了兩次支持仔仔,Derek大表感動:「爹哋媽咪真係好支持我嘅演藝事業,知道可以喺演唱會唱歌好難得,除咗入場幫我影相拍片,仲充當我嘅粉絲大叫我嘅名,令我喺台上充滿力量。媽咪星期六睇完一場,星期日母親節正日唔介意再入場支持我,令我又興奮又感動。所以嚟緊要給媽媽買份禮物,希望俾個小驚喜補祝母親節。」

Derek今年年頭曾話過要擺多啲時間喺音樂方面,結果真的多了很多唱歌機會,非常感恩。

NO COMMENTS