王宗堯、陳逸寧拍《選戰》 同(床)有火花

港視男神王宗堯(Greg)及「祼背人妻」陳逸寧(Isabel)到茜利妹及邵子風主持的節目《娛樂後援會》受訪,節目一開始茜利妹便直問兩人是否「有路」,她向觀眾陳述:「約阿Greg時佢話一定要約埋Isabel,咁同佢(王宗堯)經理人約好,Whatsapp話聲佢知,佢即時問有冇約到Isabel﹣直頭係『關照自己條女』feel!你地係咪有路?!」而王宗堯則零秒回答:「有!」陳逸寧即時呆了,隨即臉紅!

王宗堯補充:「講笑啫!人地(Isabel)有家室咪害人!其實係拍《選戰》時熟落(之前從未認識),同場(床)戲確有火花,而出來效果都有驚喜。」更劇透《選戰》中,陳逸寧與智叔(廖啟智)也有床戲:「你叻啦!神級(廖啟智)都俾你搞掂!果日如果我唔係要做嘢,我實留喺度睇!」陳逸寧表示:「嘩!果日攰到呀!晏晝搞佢(王宗堯),夜晚搞智叔啊!」哄堂大笑。

問起拍攝大胆戲的底線,陳逸寧謂:「做演員從來冇底線。」表示不會因為人妻及人母身份而怯。王宗堯也表示不會因為「新男神」身份而守身,祼露無底線:「最重要係劇本有需要,而個劇本係合理嘅。」更直認dry,未有新戀情,除了工作,只與兩貓為伍,更不時post兩貓cute照上網娛人娛己。

同場陳逸寧正式宣佈邵子風成為其經理人,約已簽,正式生效。兩人緣起於金鐘(佔領運動),事前素未謀面,一拍即合。

邵子風更即席提議兩人合唱,主打歌就叫《選戰》,邵子風謂:「抽水抽到盡!直頭改編《拾音社》的《Kiss Kiss Kiss》,龍小菌寫詞,蝦頭(楊詩敏)rap!」眾人更即場唱unplug,邊做「kissy kissy kissy」手勢。

浩楠

浩楠

Stars-hk 創辦人, 希望建立一個只談專業, 不談八卦的娛樂資訊網站。